Avertisment al Ministerului Sănătății: ce restricţii ne aşteaptă în cazul unui val 4 al pandemiei

Posted on iul. 18 2021 - 4:20pm by petre

 

Avertismentul Ministerului Sănătăţii: „Cifrele par bune, dar România nu e într-o zonă confortabilă”. Ce restricţii ne aşteaptă în cazul unui val 4 al pandemiei

 

România pare a traversa o perioadă confortabilă din punct de vedere pandemic, astăzi, spre exemplu, fiind raportate 44 de cazuri noi de infectare cu coronavirus şi un deces. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, spune că nu suntem „nici pe departe” într-un scenariu liniştitor, chiar dacă cifrele par bune în acest moment.

 

Tendinţa este una de creştere, spune Baciu, care a explicat că rata de reproducere a început să crească din nou în România şi se apropie din nou de 1. Rata de reproducere reprezintă principalul indicator pentru evaluarea situaţiei epidemiologice, iar o rată de reproducere 1 înseamnă că se accelerează transmiterea. Spre exemplu, în Marea Britanie, ţară în care numărul infectărilor creşte exponenţial zilnic, rata de reproducere este de 1,21.

„O rată de reproducere 1 este punctul în care se accelerează transmiterea. Dacă avem o transmitere subunitară, în cifre absolute, sunt mai degrabă focare locale, punctuale, în diverse localități, unde mai apar cazuri și se transmit acolo unde oamenii nu sunt vaccinați, nu se protejează prin măsurile pe care le cunoaștem deja. Când se depășește valoarea 1, practic se accelerează transmiterea și putem să ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri diagnosticate pozitiv”, a declarat Andrei Baciu pentru Digi24.

Întrebat despre posibilele restricţii ce ar putea fi impuse în cazul unui val 4 al pandemiei, Baciu a declarat că cel mai probabil restricţiile se vor aplica local, acolo unde situaţia o va impune, şi nu la nivel naţional.

 

„La nivel teoretic, acum știm ce funcționează: funcționează vaccinul, funcționează măsurile pe care le avem – care și acestea vedem că avem aceste borne în care sunt diferite, în funcție de procentul de persoane infectate în fiecare localitate. Aici funcționează – și e ceea ce am văzut că a funcționat în ultimele luni – adaptarea acestor măsuri la nivel local, pentru că măsurile cu caracter general la nivel național (nu se mai justifică – n.r.), atât timp cât ai o diversitate atât de mare: București, unde ai aproape 56 la sută populație vaccinată versus Covasna, Suceava, unde ai un procent foarte mic de populație vaccinată, unde ai un risc invers proporțional, mult mai mare, de a avea un fenomen epidemiologic, fie el și local, și atunci măsura trebuie să fie adaptată acolo, nu unei mari metropole”, a declarat Andrei Banciu.il

Comments

comments

About the Author