Atenție! Ne putem întoarce la restricții!

Posted on mai 16 2021 - 10:33pm by petre

Profesorul Alexandru Rafila a avertizat duminică, 16 mai, că numărul de persoane care se vaccinează anti-COVID cu prima doză de ser este mai mic decât cel al persoanelor care primesc doza de rapel.

Alexandru Rafila a declarat, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, singura noastră șansă este să „reuşim în campania de vaccinare”.

„Dacă reuşim în campania de vaccinare, atunci avem o şansă – şi cred că ăsta ar trebui să fie un mesaj foarte puternic – să nu ne întoarcem la restricţii. Ce observăm pe plan naţional, sigur, creşte numărul de persoane vaccinate, nu e momentul însă să ne bucurăm, pentru că, dacă o să vă uitaţi, din păcate, numărul de persoane care se vaccinează cu prima doză este inferior numărului de persoane care se vaccinează cu cea de-a doua doză şi lucrul ăsta trebuie echilibrat, pentru că dorinţa de a veni la vaccinare, în mod evident este legată de administrarea primei doze de vaccin. Altfel, o să scadă ritmul vaccinării în următoarele săptămâni şi diversele ţinte nu vor fi atinse”, a afirmat Alexandru Rafila.

Oamenii trebuie mobilizați la vaccinare
Conform medicului, în momentul de faţă „sunt semne îmbucurătoare”. Totuși, „experienţa” României şi a altor state europene arată că oamenii trebuie mobilizați la vaccinare.

„Vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie, mesajul ăsta trebuie să fie foarte clar, discriminarea nu trebuie să fie prezentă, trebuie să oferi oamenilor alternative, cei care încă nu s-au hotărât, să se vaccineze, dar trebuie să existe şi accesul la o informaţie credibilă şi din cauza asta cred că rolul profesioniştilor este esenţial, încât oamenii să vină la vaccinare şi să se gândească că reluarea activităţilor sociale, economice normal depinde de succesul acestei campanii de vaccinare”, a completat Rafila, potrivit news.ro

De asemenea, acesta a subliniat că „nu ar trebui să ne întoarcem la situaţia anterioară” iar „o alternativă legată de testare” nu descurajează vaccinarea.

„Nu descurajăm vaccinarea pentru că avem o alternativă legată de testare. Asta este cea mai mare greşeală, pentru că trebuie să te testezi tot timpul, pe de o parte, şi pentru că nu oferi o perspectivă de sănătate publică de ridicare permanentă a restricţiilor, pentru că dacă toată lumea se testează şi nimeni nu se vaccinează o să ne reîntoarcem la restricţii şi lucrul ăsta trebuie să-l înţelegem, asta e realitatea. Lucrul ăsta se poate întâmpla şi nu ar trebui să ne întoarcem la situaţia anterioară”, a mai afirmat Rafila.

Comments

comments

About the Author