ATENTIE! Inchideti bine ferestrele, nisipul din Sahara se poate abate din nou peste Romania!

Posted on apr. 3 2014 - 6:48pm by petre

Un ciclon din Atlantic care a antrenat și nisip din Sahara și a adus precipitații în ultimele zile în vestul și sud-vestul Europei s-ar putea manifesta și în România, vineri și sâmbătă, având ca unic efect murdărirea mașinilor și geamurilor locuințelor.

„Înultimele zile, deasupra regiunilor de vest și de sud-vest ale continentului a evoluat o formațiune baricădepresionarăcare a favorizat avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcatăcu particule de praf de origine sahariană. Deoarece în aceste regiuni s-au semnalat deja precipitații pe arii extinse concentrația particulelor de praf este în scădere. Înzilele de 4 și 5 aprilie concentrații foarte reduse de praf saharian se pot înregistra și deasupra României, în condițiile în care țara noastrăse va afla la extremitatea acestei formațiuni barice depresionare”, potrivit unui comunicat de presăal Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).Praf-din-Sahara

Directorul executiv al ANM Florinela Georgescu a explicat, pentru MEDIAFAX, căeste vorba de un ciclon din Atlantic, care a venit peste vestul Europei și, în rotirea sa, în sensul invers acelor de ceasornic, a antrenat și praf din Sahara. Ca orice ciclon, fenomenul a adus precipitații pe continent, coborând astfel și praful antrenat.

ÎnMarea Britanie, unde apa s-a amestecat, pe lângăpraf, și cu smogul din aer, mizeria depusăa fost foarte vizibilă. Fenomenul s-a înregistrat și în Franța și Italia, a mai spus directorul executiv al ANM.

Ea a mai explicat că, din moment ce au avut deja loc precipitații, concentrația de praf din aer a scăzut, iar dacăciclonul se va manifesta și în România, aflatăla extremitatea formațiunii, efectele nu vor fi în niciun caz atât de vizibile ca în vestul Europei.

De altfel, aceste fenomene nu au efecte notabile asupra populației, în afarăde murdărirea mașinilor și geamurilor locuințelor, și sunt mai degrabăde interes pentru cercetători.

Astfel de precipitații aduse de ciclon, alături de cantități de praf din Sahara, au mai fost înregistrate în România și la începutul lunii aprilie anul trecut, dar și acum doi ani, a mai spus Georgescu.

Comments

comments

About the Author