ATENÈšIE! De acum, plățile în numerar între persoane fizice sunt limitate!

Posted on mai 9 2015 - 11:35am by petre

ÃŽncepând cu 9 mai intrăîn vigoare legea 70/2015 care limiteazătranzacțiile în numerar efectuate de firme sau persoane fizice; legea se aplicăpersoanelor juridice, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, îafacerilor de familie, liber-profesioniștilor, persoanelor cu activități independente, dar și asocierilor sau entităților fărăpersonalitate juridică. Noile regului se plicăși tranzacțiilor în valută, încadrarea în plafoane efectuându-se la cursul cumunicat de BNR în ziua respectivă.

Pe scurt prevederile sunt următoarele: firmele pot efectua tranzacții în numerar în limita a 5.000 de eli/zide la o persoanăsau către o persoană, dar nu mai mult de 10.000 de lei/zi. Magazinele cash&carry pot încasa de la clienți în limita unui plafon de 10.000 de lei de la o persoană, iar limita de 10000 de lei/zi este valabilăși pentru plățile către magazine cash & carry. Sunt interzise plățile și încasările fragmentate.

Operațiunile în numerar între firme și persoane fizice sunt limitate la 10.000 de lei de la o persoanăsau către o persoană. Sunt interzise plățile fragmentate, cu excepția existenței unui contract de plăți în rate. Sunt limitate și facturile stornate restituirea în numerar putându-se face în numerar cu limite de 5000 și 10000 de lei și restul prin instrumete de platăfărănumerar. Persoanele care nu au cont bancar și declarăaceasta pe propria răspundere primesc restituirea integral în numerar.

ÃŽntre persoanele fizice limita pentru încasările sau plățile efectuate este de 50.000 de lei/tranzacție.Nerespectarea plafoanelor se sancționeazăcu amendăegalăcu 10% din suma încasatăsau plătită.Noile plafoane nu se aplicătaxelor, impozitelor sau diurnei, depunerilor de numerar la bănci, la retragerile de numerar din conturile deschise pentru plata salariilor.

sursa: businessmagazin.ro

Comments

comments

About the Author