ATENÈšIE dacăcălătorești în Croația, Serbia sau Ungaria!

Posted on dec. 27 2014 - 9:47pm by petre

Ministerul Afacerilor Externe informeazăcetățenii români care se aflăsau se deplaseazăpe teritoriul Croației în 28–31 ianuarie, al Serbiei, în intervalul 28-29 decembrie și al Ungariei, în 27 decembrie, cu privire la răcirea puternicăa temperaturilor, cod roșu de ninsori abundente și vânt puternic.

Potrivit unui comunicat MAE remis sâmbătăMEDIAFAX, începând de duminică, regiunea capitalei Zagreb precum și partea centralăa Croației se va afla sub avertizare meteorologicăcod portocaliu de ninsoare, așteptându-se formarea unui strat de zăpada de pânăla 50 de cm.

Pentru regiunea Split – Knin, pe coasta dalmată, s-a emis o atenționare cod roșu de ninsoare abundentăși cod portocaliu de vânt puternic. Sub avertizare meteorologicăcod galben de ninsori și vânt se aflăregiunea Istria (nord-vest) și Slavonia (nord–est).

Totodată, pentru zona de sud a Dalmației – Regiunea Dubrovnik s-a emis cod portocaliu de vânt. Se așteaptăca pe timpul nopții săse înregistreze temperaturi de pânăla -20 de grade Celsius.

MAE recomandăcetățenilor români care doresc săse deplaseze sau sătranziteze Republica Croația ca, înainte de a pleca la drum, săconsulte paginile de internet ale Ministerului Afacerilor Externe – http://www.mae.ro, Automobil Clubului Croat – http://www.hak.hr/en, Companiei Naționale Croate de Căi Ferate – http://www.hznet.hr, Autorității Portuare Croate – http://www.portauthority.hr și a Agenției Croate de Aviație Civilăhttp://www.ccaa.hr.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe informeazăcetățenii români care se aflăsau se deplaseazăpe teritoriul Republicii Serbia cu privire la o atenționare de călătorie emisăde către Institutul de Meteorologie și Hidrologie pentru perioada 28-29 decembrie 2014 în ceea ce privește intrarea în vigoare a unui cod roșu de ninsori, precum și a unui cod galben de vânt puternic valabil în special în estul țării.

Cetățenii români care călătoresc sau tranziteazăteritoriul Republicii Serbia în intervalul menționat sunt sfătuiți săconducăprudent, săadapteze viteza la condițiile de drum, săaibăautovehiculele echipate cu cauciucuri de iarnăși sărespecte limitele de vitezăimpuse de autoritățile locale.

Ministerul Afacerilor Externe recomandăcetățenilor români care se deplaseazăpe teritoriul Republicii Serbia săconsulte pagina de internet www.mae.ro<http://www.mae.ro> pentru informații actualizate, precum și site-uri de specialitate atât cu privire la prognoza meteo (http://www.meteoalarm.rs/eng/meteo_alarm.php?ma_datum=2014-12-28) cât și la starea drumurilor
(http://www.amss.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=511&Itemid=210).

Ministerul Afacerilor Externe reitereazărecomandările de a fi consultate informațiile oferite prin intermediul aplicației pe telefonul mobil și tabletă„Călătorește în siguranță„, a serviciului de alertăprin SMS aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!„ și prin consultarea „Ghidului de călătorie pentru sărbătorile de iarnă2014„ disponibil pe întreaga perioadăa sărbătorilor.

De asemenea, MAE recomandă, pentru evitarea eventualelor probleme, ca autovehiculele săfie dotate corespunzător pentru trafic pe timp de iarnăși, cu precădere în cursul nopții, săexiste provizii suficiente de combustibil și alimente.

Ministerul Afacerilor Externe reitereazărecomandările de a fi consultate informațiile oferite prin intermediul aplicației pe telefonul mobil și tabletă”Călătorește în siguranță”, a serviciului de alertăprin SMS aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!” și prin consultarea „Ghidului de călătorie pentru sărbătorile de iarnă2014” disponibil pe întreaga perioadăa sărbătorilor.

O altăatenționare din partea Ministerului Afacerilor Externe se referăla teritoriul Ungariei, atenționare emisăde către Inspectoratul ungar de meteorologie care este în vigoare pânăla data de 28 decembrie 2014, ora 00.00.

Astfel, începând cu seara zilei de 27 decembrie 2014, se vor înregistra ninsori și viscol în zonele situate la vest de Dunăre, unde stratul de zăpadăpoate depăși 15 cm, precum și în Câmpia de Sud. La Budapesta și în județele situate în nordul capitalei, ninsorile vor fi ușoare și temporare și vor înceta în cursul zilei de duminică, 28 decembrie 2014. Vântul se va accentua în dimineața zilei de duminică, 28 decembrie 2014, atingând și cote de pânăla 70km/h.

Ministerul Afacerilor Externe recomandăcetățenilor români care călătoresc cu autovehiculele personale săadapteze viteza la condițiile meteorologice și de drum în județele Vas, Zala, Hajdu-Bihar și Szabolcs-Szatmar-Bereg, unde ninsorile au format deja un strat de câțiva centimetri de zăpadă.

De asemenea, se recomandăprudențăși pe parcursul călătoriilor în Kormend, Zalaegerszeg, Keszthely și Nyirbator. Pe raza orașului Kiskoros drumurile sunt alunecoase.

Ministerul Afacerilor Externe recomandăcetățenilor români care se deplaseazăpe teritoriul Ungariei săconsulte pagina de internet www.mae.ro<http://www.mae.ro> pentru informații actualizate, precum și alte site-uri de specialitate (http://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/).

Comments

comments

About the Author