Atenție! Cod Galben de ploi torențiale, vijelii și descărcări electrice

Posted on mai 25 2021 - 10:43am by petre

 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare meteorologică de vreme rea, valabilă până miercuri la ora 11:00. Se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină.

Meteorologii anunță că, între 25 mai, ora 15:00, și 27 mai, ora 20:00, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, la început în vestul și nord-vestul țării, seara și noaptea de marți spre miercuri (25/26 mai) în sud-vest, centru și nord-est, apoi cu precădere în sud, centru și est. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, izolat căderi de grindină şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Cod Galben de vreme rea
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuat.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp, iar pe arii restrânse 30…35 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala şi în restul teritoriului, dar pe suprafeţe mai mici şi pentru intervale scurte. Vremea se va menţine în general instabilă şi în a doua parte a acestei săptămâni.

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, precum și în vestul și nordul Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin descărcări electrice, vijelii, grindină și averse ce vor avea și caracter torențial. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp. Temporar vântul va avea intensificări la munte, în special la altitudini mari în Carpaţii Meridionali, cu rafale ce vor depăși 80…90 km/h.

Comments

comments

About the Author