ATENÈšIE! COD GALBEN de ninsori și viscol

Posted on mart. 4 2015 - 3:29pm by petre

Administrația Naționalăde Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o avertizare cod galben de precipitații în cea mai mare parte a țării, valabilăîn intervalul 5 martie, ora 13.00 – 6 martie, ora 16, iar de vineri ninsorile se vor extinde în aproape toatățara.

Județele afectate vor fi Timiș, Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți, Hunedoara, Vâlcea, Gorj, Dolj și zonele de munte din județele Cluj, Sibiu, Argeș, Dâmbovița, Brașov, Covasna, Harghita, Neamț, Vrancea, Botoșani, Suceava și Maramureș.viscol

Astfel, în intervalul menționat, vor cădea precipitații în cea mai mare parte a țării. Înzona montanăși în regiunile sud-vestice vor fi precipitații mai ales sub formăde ninsoare și, îndeosebi la altitudini mari, se va depune strat consistent de zăpadă. Cantitățile de precipitații vor depăși local 15 – 20 de litri pe metru pătrat și izolat 30 – 35 de litri pe metru pătrat.

ÎnDobrogea, sudul Munteniei și al Moldovei vor predomina ploile, iar în restul teritoriului precipitațiile vor fi mixte.

Vântul se va intensifica în majoritatea regiunilor, iar la munte va depăși la rafală60 km/h, viscolind ninsoarea.

Cod galben de ninsori în aproape toatățara, de vineri

De asemenea, meteorlogii au emis un al doilea cod galben de ninsoare care va intra în vigoare vineri, 6 martie, de la ora 16.00, pânăsâmbătă, 7 martie, la ora 16.00,  și care va afecta cea mai mare parte a țării, fiind excluse județele din nord-vest și centrul țării.

Înintervalul menționat vor cădea precipitații mai ales sub formăde ninsoare în toate zonele montane, în Oltenia, Muntenia, centrul și sudul Moldovei, cea mai mare parte a Transilvaniei și în sudul Banatului. Înrestul teritoriului precipitațiile vor fi mixte.

Cantitățile de precipitații vor depăși local 15 – 20 de litri pe metru pătrat și, izolat, 30 de litri pe metru pătrat în regiunile sudice, estice și centrale. La munte, stratul de zăpadănou depus va fi consistent.

Vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor cu viteze ce vor depăși 50 km/h, mai ales în sud. La munte vor fi rafale de peste 70 km/h, viscolind și spulberând zăpada.

sursa: Mediafax, INMH

Comments

comments

About the Author