Atenție! Avertizare cod galben de ploi și vânt puternic, valabilă pentru mai multe județe din țară

Posted on mart. 31 2022 - 12:21pm by petre

 

Administrația Națioală de Meteorologie a emis, astăzi, o atenționare meteo cod galben de ploi și vânt puternic, valabilă pentru mai multe județe din țară.

Interval de valabilitate: 31 martie, ora 12 – 2 aprilie, ora 21.

Fenomene vizate: ploi moderate cantitativ, intensificări temporare ale vântului, manifestări de instabilitate atmosferică
Zone afectate: conform textului.

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării va ploua mai ales sub formă de aversă, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 20…40 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45…55 km/h, joi (31 martie) în vestul și sud-estul teritoriului, apoi și în celelalte regiuni. La munte, la altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 80 km/h.

Vineri (1 aprilie) vremea va deveni instabilă, vor fi descărcări electrice, iar în regiunile sudice posibil și vijelii.

Notă: Începând de sâmbătă (2 aprilie), vremea se va răci treptat. Din dimineața zilei de duminică (3 aprilie), în jumătatea de nord a teritoriului vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar la munte va ninge.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ – COD GALBEN

Interval de valabilitate: 31 martie, ora 18 – 2 aprilie, ora 21
Fenomene vizate: cantități de apă însemnate și intensificări ale vântului
Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat, în jumătatea de vest a Carpaților Meridionali, precum și în Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali va ploua însemnat cantitativ și se vor acumula 50…70 l/mp, determinând topirea stratului de zăpadă. Local în Banat și Maramureș cantitățile de apă vor depăși 30…40 l/mp.

Temporar vântul va avea intensificări în Dobrogea și în estul Munteniei, cu rafale de 55…65 km/h și izolat peste 70…75 km/h.

 

Comments

comments

About the Author