Asta hotărăște viitorul românilor în Europa

Posted on Mar 26 2017 - 1:58am by petre

Liderii statelor membre UE, cu excepţia Marii Britanii, au adoptat sâmbătă Declaraţia de la Roma, proclamând că Blocul comunitar reprezintă „viitorul nostru comun”, în pofida unor crize profunde care au şubrezit unitatea comunităţii europene, relatează cotidianul The New York Times.

Liderii UE participă la summitul de la Roma dedicat marcării a 60 de ani de la fondarea organizaţiei

Declaraţia subliniază angajamentul pentru „o uniune unică cu instituţii comune şi valori puternice, o comunitate a păcii, libertăţii, democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept”.

„Vom acţiona împreună, cu ritmuri şi intensităţi diferite acolo unde va fi necesar, dar mergând în aceeaşi direcţie, aşa cum am făcut în trecut, în conformitate cu tratatele şi păstrând uşa deschisă celor ce doresc să se alăture mai târziu. Uniunea noastră este nedivizată şi indivizibilă”, se mai afirmă în textul Declaraţiei.

Liderii europeni şi-au manifestat susţinerea pentru o Uniune Europenă care „rămâne deschisă” aderării ţărilor „care respectă valorile noastre (europene) şi care se angajează să le promoveze”.

Ceremonia de semnare a documentului a fost organizată în Sala degli Orazi e Curiazi aflată în incinta Palazzo dei Conservatori din Roma, sală unde în urmă cu 60 de ani a fost semnat actul fondator al comunităţii europene.

Doanld Tusk către liderii statelor UE: „Europa ca o entitate politică fie va fi unită, fie nu va mai fi deloc”

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a cerut liderilor statelor UE să „demonstreze că sunt liderii Europei”, avertizând că „Europa ca o entitate politică fie va fi unită, fie nu va mai fi deloc”, informează site-ul postului de televizune France 24.

„Demonstraţi astăzi că sunteţi liderii Europei, că puteţi avea grijă de această moştenire imensă pe care am primit-o de la eroii integrării europene în urmă cu 60 de ani”, a declarat Tusk într-un discurs la Roma, cu ocazia summitului informal dedicat marcării a 60 de ani de la înfiinţarea comunităţii europene.

Oficialul a avertizat că „Europa ca o entitate politică fie va fi unită, fie nu va mai fi deloc”.

„Astăzi, la Roma, reînnoim această alianţa unică a naţiunilor libere, care a fost iniţiată în urmă cu 60 de ani de către marii noştri predecesori”, a continuat şeful Consiliului European,

„În acele momente ei nu discutau despre mai multe viteze. nu plănuiau ieşirea unor state, dar în pofida circumstanţelor tragice ale istoriei recente, şi-au pus toată speranţa în unitatea Europei”, a adăugat Tusk, făcând referire la semnarea Tratatului de la Roma semnat în 1957.

„Uniunea după Roma, mai mult decât oricând, ar trebui să fie o uniune a aceloraşi principii, o uniune a suveranităţii externe, o uniune a unităţii politice”, a mai declarat Donald Tusk, care a precizat că s-a născut în acelaşi an în care a fost semnat actul fondator al comunităţii europene.

 

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author