Asta așteptau sa afle toți românii – Guvernul de la Londra a făcut public viitorul statut al cetățenilor UE în Marea Britanie

Posted on iul. 12 2016 - 1:11pm by petre

Guvernul de la Londra se așteaptăca statutul legal al cetățenilor UE din Marea Britanie și cel al cetățenilor britanici din alte state membre UE săfie protejate dupăieșirea efectivăa Marii Britanii din UE, precizeazăAmbasada Marii Britanii la București.

Potrivit unui comunicat al Ministerului britanic al Afacerilor Externe, ‘decizia privind invocarea Articolului 50 și începerea procesului oficial de ieșire din Uniunea Europeanăsunt de competența viitorului premier. Marea Britanie rămâne membru UE pe parcursul acestui proces și pânăla finalizarea negocierilor pe marginea Articolului 50. Atunci când Marea Britanie va ieși efectiv din UE, Guvernul de la Londra se așteaptăca statutul legal al cetățenilor UE din Marea Britanie și cel al cetățenilor britanici din alte state membre UE săfie protejate”.

Guvernul de la Londra reitereazăcădrepturile și statutul cetățenilor UE din Marea Britanie, precum și cele ale cetățenilor britanici din UE, au rămas neschimbate dupăreferendumul din data de 23 iunie și menționeazăcă”recunoaște și apreciazăcontribuția importantăadusăde cetățenii UE și de alte naționalități care muncesc, studiazăși locuiesc în Marea Britanie”.

Potrivit sursei citate, cetățenii UE care de cel puțin cinci ani locuiesc fărăîntrerupere și legal în Marea Britanie au automat drept de reședințăpermanentă. Ministerul britanic al Afacerilor Externe explicăfaptul căaceasta înseamnăcăau dreptul de a locui în Marea Britanie permanent, conform legislației UE, și cănu existănicio cerințăprivind solicitarea unor documente care săle confirme acest statut. Cetățenii UE care de cel puțin ÅŸase ani locuiesc fărăîntrerupere și legal în Marea Britanie sunt eligibili săaplice pentru cetățenie britanicădacădoresc.

Încazul celor care au locuit în Marea Britanie mai puțin de cinci ani, sursa citatăaratăcăcetățenii UE vor avea în continuare drept de reședințăîn Marea Britanie conform legislației UE și cănu este nevoie ca aceștia săsolicite documente care săle ateste dreptul la libera circulație și responsabilitățile care derivăde aici.

”Politicile și procesele guvernamentale nu s-au modificat pentru cei care decid săaplice pentru un certificat de înregistrare. Aplicațiile vor fi procesate ca și pânăacum. Încazul în care doresc săobținădrept de reședințăîn Marea Britanie, membrii familiilor extinse ale cetățenilor UE trebuie săaplice, ca și pânăacum, pentru un certificat de înregistrare (dacăsunt cetățeni UE) sau un card de reședință(dacănu sunt cetățeni UE). Politicile și procesele guvernamentale nu au suferit nicio schimbare, iar aplicațiile vor fi procesate în modul obiÅŸnuit. Membrii non-UE ai familiilor cetățenilor europeni vor trebui, ca și pânăacum, săaplice pentru un permis de familie dacădoresc sămeargăîn Marea Britanie, în conformitate cu legislația UE, în cazul în care nu au un card de reședințăemis de un stat membru. Politicile și procesele guvernamentale nu au suferit nicio schimbare, iar aplicațiile vor fi procesate în modul obiÅŸnuit”, mai aratăAmbasada.

Potrivit acesteia, rămân valabile și condițiile în care accesul pe teritoriul Regatului Unit poate fi restricționat – aÅŸa cum a fost cazul și înainte de referendum, cetățenilor UE le poate fi limitat accesul pe teritoriul britanic numai dacăaceștia reprezintăo amenințare realăși suficient de gravă, dacănu au drept de reședințădobândit în mod legal sau dacăse constatăun abuz al drepturilor de liberăcirculație.

 

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author