Asociațiile de români din Europa cer demisia ministrului de interne pentru bătaia de joc de la frontieră! Ești de acord?

Posted on dec. 22 2015 - 10:07pm by petre

Federația asociațiilor de români din Europa (FADERE) cere demisia ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, pentru modul în care a fost gestionatăsituația de la frontiere, unde s-au format cozi uriașe, mii de români care muncesc în străinătate întorcânu-se acasăde sărbători.

„Pentru proasta organizare din ultimele zilei a activității frontierelor și dezinteresul demonstrat în momentul în care a fost informat căla frontiere s-au format cozi kilometrice, FADERE cere demisia domnului Petre Tobădin fruntea Ministerului Afacerilor Interne. Este inadmisibil ca în apropierea sărbătorilor de iarnă, când foarte mulți români din Europa se întorc în țară, autoritățile săfie luate din nou prin surprindere. ÃŽnsă, pe lângăfaptul căfrontierele nu au fost pregătite pentru acest moment, dupăce a fost înștiințat căexistăcozi foarte mari, domnul Tobăs-a comportat în continuare cu dezinteres, nerezolvând problema. ÎnEuropa locuiesc în jur de trei milioane și jumătate de români care trimit foarte mulți bani în țarăși care se întorc acasăîn număr covârșitor de douăori pe an: de Crăciun și în perioada vacanței de vară„, aratăFADERE, într-un comunicat de presătransmis marți.

Reprezentanții FADERE se declarăindignați de sutele de telefoane și mesaje pe care le-au primit din partea românilor care se întorc în țarăîn aceste zile și care au așteptat la cozi la frontieră.

„Înloc săfie primiți cu brațele deschise de România, sunt ținuți la granițe și sunt tratați încăo datăcu dispreț. Sperăm ca adevăratul motiv pentru care s-au formate cozile uriașe săfie doar incompetența. Ar fi mult mai grav data situația ar fi o răzbunare politicăpentru votul diasporei sau și-ar avea originea în obiceiul polițiștilor de frontierăși vameșilor corupți care cautăîn bagajele românilor pânăîi fac pe aceștia săle dea spagăpentru a putea intrăîn țară„, a declarat Daniel Tecu, președintele FADERE.

Marți dimineață, punctul de trecere a frontierei Nădlac II de pe autostrada A1 a fost închis, timp de aproape douăore, din cauza unei defecțiuni la sistemul informatic, autoturismele fiind redirecționate către Turnu și Nădlac I, iar camioanele către VărÅŸand.

La sfârșitul săptămânii trecute, în punctele de trecere a frontierei din vestul țării cozile s-au întins pe zeci de kilometri pe sensul de intrare în țară, mii de români întorcându-se din străinătate pentru a petrece sărbătorile în țară.

Potrivit Poliției de Frontieră, în weekend, într-un interval de 48 ore, frontiera românăa fost tranzitatăde aproximativ 420.000 de persoane, din care 248.700 pe sensul de intrare în țară, cele mai tranzitate fiind punctele de trecere a frontierei din vestul țării și cele aeroportuare. ÃŽntr-un weekend normal, la frontierăsunt înregistrate 260.000 de treceri de persoane, din care 134.000 pe sensul de intrare în România și 130.000 la ieșirea din țară.

Cele mai aglomerate au fost punctele de trecere de la frontiera comunăromâno-ungară, unde au trecut granița, în 48 de ore, peste 243.000 persoane, din care 193.200 pe sensul de intrare în țară. Fațăde o perioadănormală, când într-un interval de 48 de ore pe la frontiera româno-ungarăintrăîn România aproximativ 50.000 de persoane, traficul la frontieră, pe sensul de intrare, a crescut de aproape patru ori.

Sâmbătă, cel mai aglomerat punct de trecere a fost Nădlac II, unde, într-un interval de 48 de ore, polițiștii de frontierăau verificat, pe sensul de intrare în România, 54.000 de persoane și 16.000 de mijloace de transport (fațăde aproximativ 15.000 persoane și 5.000 de mijloace de transport, într-o perioadănormală).

Punctul de trecere a frontierei Nădlac II de pe autostrada A1 a fost deschis în luna iulie, având 20 de benzi de circulație, supravegere video cu recunoaștere automatăa numerelor de înmatriculare și parcare pentru camioane, costurile de amenajare fiind de 30 de milioane de lei.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author