Armata rusă a ocupat centrala de la Cernobîl VIDEO

Posted on feb. 24 2022 - 8:17pm by petre

Armata rusă a preluat controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl.

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhaylo Podolyak: „După o luptă aprigă, am pierdut controlul asupra sitului de la Cernobîl”.

„Trupele au intrat dinspre Belarus în zona centralei de la Cernobîl. Membrii Gărzii naţionale care protejează depozitul opun rezistenţă îndârjită”, a scris pe Telegram oficialul Anton Gheraşcenko, consilier în Ministerul de Interne ucrainean.

„Dacă depozitul este distrus de loviturile de artilerie ale adversarului, praful radioactiv ar acoperi Ucraina, Belarusul şi ţările UE”, a adăugat acesta.

La scurt timp apoi, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că soldaţii ucraineni „îşi sacrifică vieţile” pentru a evita un al doilea Cernobîl, referindu-se la accidentul nuclear petrecut acolo în 1986. „Forţele de ocupaţie ruse încearcă să cucerească centrala de la Cernobîl. Apărătorii noştri îşi riscă vieţile pentru ca tragedia din 1986 să nu se repete”, a spus preşedintele.

La ordinul preşedintelui Vladimir Putin, care a acuzat „abuzurile şi genocidul regimului de la Kiev” faţă de rusofonii din estul separatist al Ucrainei şi ignorarea de către Occident a cererilor sale privind garanţiile de securitate, Rusia a lansat joi dimineaţă o ofensivă de anvergură asupra Ucrainei, cu atacuri aeriene şi cu rachete asupra instalaţiilor militare ucrainene şi incursiuni terestre şi desanturi maritime din mai multe direcţii, inclusiv dinspre Belarus.

Potrivit armatei ucrainene, patru rachete balistice au fost trase dinspre Belarus, în direcţia sud-vest.

Sunt în desfăşurare lupte în apropierea depozitului cu deşeuri nucleare al centralei de la Cernobîl, unde armata rusă a pătruns dinspre Belarus. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat că forțele de ocupație ruse atacă Centrala nucleară de la Cernobîl. Angajații instituției au fost luați prizonieri de război.

 

Forţele armate ucrainene au raportat joi după-amiază că Rusia atacă din mai multe direcţii ”infrastructuri militare şi civile”, folosind avioane, rachete de croazieră şi artileria, transmite agenţia DPA.

 

”Lupte grele continuă pe direcţia Harkov”, cel mai mare oraş din nord-estul Ucrainei, iar înaintarea trupelor ruse a fost stopată în regiunea nord-estică Cernihov, situată la graniţa cu Belarus, se arată în declaraţia armatei ucrainene. Kievul şi NATO au transmis de asemenea că dinspre Belarus au pătruns în Ucraina convoaie militare ruseşti. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit mai devreme despre atacuri aeriene şi cu rachete desfăşurate de Rusia din mai multe direcţii, cu trupe terestre şi forţe speciale de asemenea implicate în această ofensivă.

 

Cel puţin 18 persoane au fost ucise în urma unui atac rusesc asupra unei baze militare din regiunea Odessa, pe ţărmul Mării Negre. Preşedinţia ucraineană anunţase înaintea acestui atac că peste 40 de militari ucraineni au murit în timpul atacurilor ruseşti asupra aerodromurilor şi bazelor militare pe tot cuprinsul Ucrainei. Kievul a anunţat de asemenea cel puţin 50 de victime în rândul părţii adverse, fără a preciza dacă este vorba despre soldaţi ruşi sau combatanţi din provinciile separatiste Doneţk şi Lugansk.

 

Comments

comments

About the Author