Acum 136 de ani,la 14 noiembrie 1878, o divizie a armatei regale române a trecut Dunărea în Dobrogea.
Regele Carol I a adresat ostașilor una dintre cele mai importante proclamații din istoria statului român:
„Soldați! – suna mesajul – azi veți pune piciorul pe acest pământ care devine din nou românesc! ÎnaceastănouăRomânie veți găsi o populațiune care în cea mai mare parte este deja românească. ÃŽnsăveți găsi și locuitori de alt neam și credințe. ÃŽntre ei veți găsi mahomedani, ale căror obiceiuri se deosebesc de ale noastre. Vărecomand cu deosebire sărespectați credința lor. Fiți în mijlocul noilor voștri concetățeni anteluptători ai legalității și ai civilizației Europei„.
Dobrogea de Nord redevine parte a Regatului României dupărecunoașterea independenței țării și cedarea Basarabiei de Sud către Imperiul Èšarist, prin decizia Congresului de la Berlin (1878).
I. C. Brătianu, cu ocazia unui discurs în Senat pe 28 septembrie 1878 pleda de asemenea pentru dreptul istoric al României asupra Dobrogei:
„Provoc pe oricine poate demonstra cu dovezi căDobrogea ar fi aparținut statului bulgar. La începutul secolului al XV-lea turcii au furat Dobrogea de la noi cu sabia. Nimeni nu trebuie săîndrăzneascăsăspunăcăDobrogea a aparținut Bulgariei; noi suntem stăpânii legali prin sânge, am pierdut-o prin sabie și acum este a noastră… prin sabie!”)