ARHIMEDE, cea mai amplăacțiune europeanăîmpotriva crimei organizate – vezi câte arestări s-au făcut în România

Posted on sept. 24 2014 - 7:04pm by petre

Procurorii DIICOT au reținut, în perioada 15-23 septembrie, 13 persoane și au identificat 37 de victime ale faptelor grupărilor de crimăorganizată, în cadrul operațiunii internaționale „Arhimede”, în care s-au făcut 19 percheziții în România și au fost puse în executare 61 de mandate.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizatăși Terorism (DIICOT), împreunăcu polițiști din cadrul structurilor teritoriale ale Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din Poliția Romînă, au participat, în perioada 15-23 septembrie, la operațiunea „Arhimede”, una dintre cele mai vaste acțiuni declanșate împotriva grupurilor de crimăorganizatăde către autoritățile judiciare din 34 de state, sub coordonarea Europol, cu sprijinul Eurojust, Frontex și Interpol.

Înperioada menționată, pe linia combaterii traficului de persoane, a traficului de minori și a proxenetismului, procurorii DIICOT și polițiștii DCCO au făcut șapte acțiuni operative.

Astfel, DIICOT Craiova a acționat în trei dosare: au fost efectuate 11 percheziții, au fost emise și puse în executare 52 de mandate de aducere, au fost identificate 20 de potențiale victime ale traficului de persoane și au fost reținuți nouăsuspecți.

DIICOT Iași a lucrat în douădosare, în care au fost făcute cinci percheziții, au fost emise și puse în executare șapte mandate de aducere, au fost identificate 12 potențiale victime și au fost reținute trei persoane.

La rândul său, DIICOT Ploiești a avut în lucru un dosar, în care a fost emis și pus în executare un mandat de aducere, au fost identificate patru potențiale victime și a fost arestat un suspect.

DIICOT Sibiu a avut tot un dosar, în care a fost făcutăo percheziție, a fost identificatăo potențialăvictimăși a fost pus sub control judiciar un suspect.

Întotal, precizeazăDIICOT, au fost făcute 19 percheziții, au fost puse în executare 61 de mandate de aducere, au fost reținuți 13 suspecți și au fost identificate 37 de victime.

Datele rezultate în urma operațiunii au fost transmise către Europol, care le-a centralizat alături de informațiile date de alte 16 state care au participat, alături de România, la combaterea traficului de persoane, de minori și proxenetism, în cadrul operațiunii „Arhimede”.

Pe aceastălinie, aratăprocurorii, în cele 17 state participante au avut lor 47 de acțiuni operative, finalizate cu 94 de arestări și identificarea a 200 de potențiale victime, din care 30 de minori.

La acțiunea derulatăîn perioada 15-23 septembrie, Poliția Romînă, membru al EUROPOL – organizație europeanăde aplicare a legii, a participat la „Arhimede” alături de agențiile de aplicare a legii din 34 de state, coordonate de Europol de la sediul din Haga.

Acțiunea polițiștilor români a urmărit destructurarea grupurilor de crimăorganizatăși infrastructurile acestora pe tot teritoriul continentului, prin organizarea unei serii de activități specifice în mai multe locuri.

Astfel, polițiștii români, sprijiniți de specialiștii și de ofițerii de legăturădin cadrul Europol, au acționat în zona aeroportului internațional „Henri Coandă”, în punctele de trecere a frontierei (Calafat, Vama Veche, Giurgiu, Negru Vodă, Borș, Nădlac și Sighet), precum și în diferite zone „specifice”. Locurile în care au fost organizate acțiunile au fost identificate prin coroborarea evaluării Uniunii Europene despre amenințarea pe care o reprezintăcriminalitatea gravăși organizatăcu rapoartele Statelor Membre UE și cu informațiile din baza de date a Europol.

Înurma activităților efectuate în cadrul operațiunii „Arhimede” în cadrul zonei de criminalitate EMPACT „Traffic in Human Being” (trafic de persoane) au fost efectuate cercetări în 7 dosare penale, privind săvârșirea unor infracțiuni de trafic de persoane, fiind făcute 19 percheziții, în urma cărora au fost audiate 98 de persoane (bănuiți, martori și victime) și au fost arestați 14 bănuiți.

De asemenea, în baza colaborării internaționale cu autoritățile judiciare din Elveția și Belgia, trei polițiști români specializați în combaterea traficului de persoane au fost detașați pe lângăautoritățile de aplicare a legii din cele douăstate, pentru a veni în sprijinul acestora în cauze în care sunt implicați cetățeni români.

Totodată, polițiștii, polițiștii de frontieră, polițiști de prevenire de la ANITP, reprezentanți ai MAE și a unor ONG-uri au împărțit în cadrul activităților preventive, peste 3.500 de fluturași cu sfaturi pentru a nu deveni victimăa traficului de persoane.

Înceea ce privește zonele de criminalitate EMPACT „Synthetic Drugs” și „Cocaine and Heroin” („droguri sintetice” și „cocainăși heroină”), polițiștii români, sprijiniți de polițiștii de frontieră, au acționat în zona aeroportului internațional „Henri Coandă” și în punctele de trecere a frontierei din localitățile Calafat, Vama Veche, Giurgiu și Negru Vodă.

Astfel, au fost verificate 157 de persoane, precum și mai multe colete ce urmau săajungăîn China și în Statele Unite ale Americii. Au fost descoperite patru kilograme de substanțe interzise (posibil anabolizante, steroizi, psiho-active) și jumătate de kilogram de pastile suspecte, care au fost confiscate și trimise laboratoarelor de specialitate, în vederea unei analize de specialitate.

Totodată, Poliția Românăa organizat activități specifice și pe linia zonei de criminalitate EMPACT „Illicit Firearms Trafficking” (trafic de arme), în punctele de trecere a frontierei din localitățile Calafat, Borș, Nădlac și Sighet, în cadrul cărora au fost verificate 4.270 de persoane și 3.110 de autovehicule.

Încadrul activităților desfășurate, specialiștii Poliției Române au efectuat permanent schimb de date și informații cu autoritățile de aplicare a legii din celelalte state participante, cu partenerii internaționali și cu Europol, beneficiind de rapoarte analitice întocmite în timp real de specialiștii Europol.

Operațiunea „Arhimede” s-a concentrat prioritar pe cele 9 zone de criminalitate prevăzute în EMPACT (European multidisciplinary platform against criminal threats) – platforma europeanămultidisciplinarăîmpotriva amenințărilor infracționale.

Aceste domenii de acțiune, considerate prioritare conform ciclului multianual de politici 2014 – 2017 al Uniunii Europene, sunt traficul de persoane, drogurile sintetice, traficul de arme, evaziune fiscalăintra-comunitară, criminalitate informatică(în mediul on-line: exploatarea sexualăa minorilor și fraudele legate de plăți), imigrația ilegală, trafic de cocainăși geroină, bunuri contrafăcute și infracțiuni de crimăorganizatăcontra proprietății.

Concentratăpe destructurarea grupurilor de crimăorganizatăși infrastructurile acestora în Europa, operațiunea „Arhimede” s-a desfășurat cu participarea tuturor celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, cu sprijinul mai multor state non-U.E., precum Australia, Columbia, Norvegia, Serbia, Elveția și SUA.

La acțiune și-au adus aportul și Eurojust, Frontex și Interpol – organizații internaționale partenere ale Europol, alături de parteneri din sectorul privat – Visa, Mastercard.

Înluna iulie 2008, Consiliul General pentru Afaceri Generale și Relații Externe al Uniunii Europene a aprobat României intrarea în Europol. Å¢ara noastrăa devenit membru cu drepturi depline a acestei organizații la data de 1 august 2008.

Ca membru Europol, România ia parte, alături de alte state europene, la lupta împotriva tuturor formelor grave de criminalitate internaționalăși de terorism, contribuind activ la identificarea și urmărirea celor mai periculoase rețele infracționale și teroriste de pe continent.

Peste 1.000 de arestări au fost realizate în Europa și 30 de copii români au fost salvați dintr-o rețea de trafic de persoane, într-o operațiune fărăprecedent care a vizat diverse sectoare ale crimei organizate, a anunțat, miercuri, Oficiul European de Poliție, Europol, citat de AFP.

„Este vorba de cel mai important atac coordonat organizat vreodatăîn Europa împotriva crimei organizate”, a declarat, la Haga, directorul Europol, Rob Wainwright.

Peste 20.000 de reprezentanți ai forțelor de ordine au participat la aceastăoperațiune, pregătităde mai multe luni și numită”Operațiunea Arhimede”, desfășurând cel puțin 300 de „acțiuni” individuale în aeroporturi, la frontiere și în porturi.

Cele 28 de țări din Uniunea Europeană, precum și Norvegia, SUA, Australia, Elveția, Serbia și Columbia au participat la acțiune, coordonatăde Europol.

Forțele de poliție au vizat nouăsectoare ale crimei organizate, printre care traficul de ființe umane, traficul de heroinăși cocaină, criminalitatea cibernetică, precum și organizarea imigrației ilegale sau contrabanda.

„Am vrut săatacăm infrastructura în ansamblul său, nu doar cazuri izolate”, a afirmat Rob Wainwright. „Au fost vizate unele intre cele mai periculoase organizații criminale din Europa”, a adăugat el.

Aproximativ 600 de kilograme de cocaină, 200 de kilograme de heroinăși 1.300 de kilograme de canabis au fost confiscate în cadrul operațiunii. De asemenea, forțele de poliție au confiscat peste un milion de euro, 13 mașini de lux și peste 1,5 milioane de țigarete.

Un laborator pentru fabricarea medicamentelor contrafăcute a fost, de asemenea, desființat. Aproximativ 10.000 de imigranți ilegali au fost verificați.

Operațiunea a permis, totodată, salvarea a 200 de potențiale victime ale rețelelor de trafic de persoane, printre care 30 de copii români.

Provenind în principal din Europa de Est, victimele ar fi urmat săajungăîn rețele de prostituție și de sclavie din Europa de Vest și de centru. De asemenea, copiii ar fi urmat săfie obligați săcerșească.

Traficul de cocainădin Columbia, realizat cu ajutorul „cărăușilor” sau prin colete poștale, a primit o loviturăputernicăîn urma operațiunii.

Controale și arestări au fost realizate în patru aeroporturi și douăporturi din Columbia.

Operațiunea „Arhimede” a fost coordonatăde Europol dintr-un centru operațional organizat în sediul de la Haga, care a funcționat 24 de ore din 24 pe durata întregii operațiuni.

„Centre nevralgice” ale crimei organizate au fost identificate, potrivit șefului poliției italiene, Alessandro Pansa. „Este vorba despre Mediterana și Balcani”, a afirmat el.

Å¢ările în care au fost realizate cele mai multe arestări sunt Spania, cu aproximativ 250 de arestări, și Bulgaria, cu aproape 200.

Dacăoperațiunea Arhimede este încheiată, va permite urmărirea numeroaselor piste descoperite, care, la rândul lor, vor duce la noi arestări, a precizat Europol.

Comments

comments

About the Author