Arafat spune că ne confruntăm cu pericolul unui val uriaș de infectări cu SARS COV-2

Posted on dec. 19 2021 - 5:00pm by petre

Raed Arafat, la Tema Zilei de la TVR: Cu tulpina Omicron, un om poate infecta alți trei. Problema acestei variante este răspândirea ei foarte rapidă.

Suntem într-o perioadă cu un număr mai mic de infectări, dar pericolul apariției unui val uriaș de infectări cu SARS COV-2 este prezent. În alte țări europene, autoritățile sunt în alertă maximă. A oferit detalii despre această situație șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, invitat la Tema Zilei.

Varianta Omicron este extrem de contagioasă, spune Raed Arafat: „Dacă la varianta Delta un om infecta un om jumate, doi oameni infectau trei, acum, cu varianta Omicron, unu poate infecta și trei. Deci 3 infectează după asta fiecare trei, deci trei infectează 9, și așa mai departe. Deci problema acestei variante este răspândirea ei foarte rapidă. Asta este vizibil deja în Marea Britanie, unde au avut recorduri peste recorduri în ultimele zile.”

Impactul Omicron va fi unul de număr, în primul rând, spune șeful DSU, care adaugă că se fac pregătiri pentru orice situație care ar putea să apară: „Valul Omicron poate să fie diferit față de valurile trecute. Luăm în calcul posibilitatea să apară mai multe cazuri care nu sunt neapărat critice, dar să fie numărul lor mare și să necesite inclusiv tratamente și abordări, nu numai la medicii de familie, inclusiv la Primiri Urgențe. Este posibil să avem mai multe cazuri care necesită oxigen și necesită tratamente avansate având în vedere numărul mai mic de vaccinați. Sunt mai multe posibilități și ne pregătim pentru oricare dintre ele.”

Arafat explică, în contextul în care alte țări achiziționează vaccinuri suplimentare, ca la noi problema este că lumea nu se vaccinează, nu că nu am avea destule doze: „Problema, la noi, este să convingem oamenii să se vaccineze. Noi avem vaccinuri, avem acces la vaccinuri, România nu a avut lipsă de vaccinuri, România are problema acceptării vaccinului și delimitării de la dezinformare și de la informațiile false care continuă să circule în jurul acestui subiect.”

Comments

comments

About the Author