Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, luni, într-un briefing de presă la Guvern, despre platforma pentru combaterea fake-news-urilor, că „monitorizarea şi răspunsul la anumite chestiuni inexacte, distorsionate şi în mod intenţionat dezinformatoare este o datorie a instituţiilor statului, existând şi directive europene în acest sens” şi a precizat că o parte din ONG-uri au decis să se retragă după scandalul public, ceea ce este regretabil. „Noi avem de gând, de această dată, când apar astfel de dezinformări şi atacuri, să răspundem la ele în mod transparent şi corect”, a spus Arafat, citat de News.ro.
”Monitorizarea şi răspunsul la anumite chestiuni inexacte, distorsionate şi în mod intenţionat dezinformatoare este o datorie a noastră, sunt directive europene în acest sens, sunt reguli europene”, a spus Arafat.
Arafat a spus că o parte din ONG-uri au decis să se retragă după scandalul public, ceea ce este regretabil. ”Sunt unii care vor continua, în final vom primi informaţiile date nu numai statului, ci le vor partaja cu toată lumea, şi cu sectorul privat şi cu toţi, ca să poată toată lumea să răspundă. Este un gest transparent, deschis”, a mai spus Arafat, precizând că acolo unde consideră că trebuie să răspundă, vor răspunde.
”Din păcate avem experienţă foarte bogată de ce poate să facă o informaţie greşită şi cum modul în care reacţionează populaţia şi în scopul discreditării instituţiilor şi a persoanelor care lucrează. Noi avem de gând, de această dată, când apar astfel de dezinformări şi atacuri, să răspundem la ele în mod transparent şi corect”, a mai afirmat şeful DSU.
Raed Arafat a ţinut să precizeze că nu DSU va conduce acest grup.
„Este un grup de colaborare, nu există un şef care să zică faceţi asta. Suntem parte din acest grup şi alţii pot face parte, şi informaţiile nu sunt destinate DSU, ci şi altor entităţi, şi private şi publice, şi din mediul ONG-urilor. Nu sunt informaţii destinate doctorului Arafat ca să ne înţelegem, dar DSU le va folosi pentru a răspunde şi a clarifica lucrurile care sunt exprimate sau reflectate în mod fals sau distorsionat în spaţiul public”, a precizat el.
Context
Profit.ro a scris, vineri, că „un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), la care s-a alăturat și Guvernul României, împreună cu CNA și mai multe ONG-uri, pregătește o platformă informatică, ce va scana presa online, dar și bloguri și rețele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare și propagandă în contextul conflictului din Ucraina”. Potrivit propunerilor transmise de Guvern, combinațiile de cuvinte considerate posibilă dezinformare și propaganda rusă sunt cele care ar asocia, în același text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau președintele Klaus Iohannis cu un context de “corupție” ori “incompetență”, având ca marker de dezinformare expresii precum “mizerie” sau “furtișag”. Alți „markeri ai dezinformării” propuși de Guvern sunt “lipsa consensului”, „tradiții”, „spiritualitate”, „extindere”, dacă sunt asociați, după caz, unor “subiecți” precum NATO, România, Bruxelles, Ursula, Stoltenberg, Geoană, și alții.
Organizația Active Watch a anunțat, vineri, într-o postare pe Facebook, că va înceta orice comunicare cu ”entitățile” implicate platforma informatică de identificare a narativelor manipulatoare pro-ruse. ”Vom colabora și comunica doar în contexte formale, deschise mass-media și publicului larg”, se arată într-o postare pe Facebook, în care ActiveWatch precizează că ”nu a susținut, nu susține și nu va susține CENZURA guvernamentală”.
Oana Popescu, directorul ONG-ului Global Focus, a declarat vineri pentru G4Media.ro că a lansat o inițiativă, împreună cu mai muli reprezentanți ai altor ONG-uri și think-tank-uri, de creare a unei platforme informatice care să identifice narativele propaganei pro-ruse pe rețelele sociale, în contextul războiului din Ucraina. Ea a spus că a cerut de la guvern și ministere o listă de teme-cheie pe care să le analizeze.
surse: G4media.ro, Profit.ro, News.ro