An bun pentru Aeroportul Internațional Timișoara – mai puține zboruri, dar mai mulți pasageri – vezi ce companie a avut cea mai mare activitate

Posted on ian. 16 2015 - 8:52pm by petre

Anul 2014 a însemnat pentru Aeroportul Internațional Timișoara un an de cotiturăîn ceea ce privește traficul aerian. Profilul pasagerilor s-a schimbat, au fost introduse destinații noi și aeronavele au zburat cu mai mulți pasageri, la fiecare cursă.
INFOGRAFIC trafic2
În2014, Aeroportul a înregistrat 735.469 pasageri îmbarcați/debarcați din Timișoara, cu 4.81% mai mult fațăde 2013.
Dacăîn perioada anterioară, o pondere mare a traficului de pasageri o reprezenta traficul de tranzit (42% în 2008, scăzând apoi pânăla 7% în 2013), în 2014, pasagerii locali, îmbarcați/debarcați din Timișoara și din regiunile adiacente reprezintăo majoritate covârșitoare (99,91% pasageri locali și doar 0,09% pasageri aflați în tranzit).
Numărul de zboruri a scăzut fațăde anul precedent de la 11.292 zboruri la 10.293, însăputem constata o eficientizare a curselor, iar gradul de ocupare a aeronavelor a crescut cu 14%.

“Aceastătendințăse regăsește la nivel mondial, prin optimizarea numărului de zboruri pentru a avea un grad de încărcare cu pasageri a fiecărei aeronave cât mai ridicat, în funcție de profilul pasagerilor, de destinații și de aeronavele cu care se operează, (aeronave cu capacitate mare, eficiențăcrescută). Aceste schimbări au fost determinate în special de principiile de eficiențăeconomicăcare guverneazăpolitica comercialăa companiilor aeriene, prin creșterea ponderii zborurilor de tip low-cost și în același timp prin restructurarea modelului de afaceri al companiilor aeriene regionale. Aceste principii s-au manifestat evident și la Aeroportul Timișoara„, a declarat directorul aeroportului, Daniel Idolu.

Ca pondere pe companii aeriene, la numărul de pasageri, Wizzair deține o cotăde 53% (în creștere fațăde 2013), urmatăde compania Lufthansa (în creștere) și de Tarom (în stagnare). Cea mai mare scădere a avut-o compania Carpatair, cauzatăde retragerea de pe piața din Timișoara în ianuarie 2014 și intrarea în insolvență.

Pondere  CARPATAIR    WIZZAIR    TAROM    LUFTHANSA    Altele
2013             13,67%                 44,56%         21,38%       18,84%            1,55%
2014              0,23%                 53,33%         21,16%         21,92%            3,36%

Cursele charter au înregistrat o creștere mare în 2014, numărul de pasageri înregistrați în perioada mai-octombrie fiind cu 78% mai mare fațăde aceeași perioadăa anului precedent. Antalya a fost destinația favorită, însăturiștii s-au îndreptat și spre trei insule grecești Skiathos, Zakynthos și Creta.
În2014, destinațiile preferate de pasageri au fost Munchen, București, Londra și Bergamo. Tot în cursul anului trecut au fost incluse și noi destinații:  Bruxelles, Bari, Frankfurt și Memmingen (Munchen Vest), precum și douănoi zboruri de vacanță, curse charter operate de agenții de turism spre Zakynthos și Skiathos. Înprezent, Aeroportul Internațional Timișoara are 16 destinații importante din Europa, dintre care douăaeroporturi (București și Munchen) oferăși  zboruri de conexiune.
Înceea ce privește traficul de marfă, în cursul anului 2014 s-a înregistrat o creștere de 21% fațăde anul precedent, fiind procesate 1937 tone.

Anul 2015 va însemna pentru Aeroportul Internațional Timișoara o creștere a traficului de pasageri, dar și destinații noi – din luna martie este anunțatădeschiderea rutei spre Torino. Înpermanență, administrația Aeroportului poartănegocieri cu companii aeriene în vederea deschiderii de noi rute accesibile direct din Timișoara.

“Traficul aerian al unui aeroport este expresia profilului și dimensiunii economicie, sociale și demografice a regiunii. Companiile aeriene, la fel ca și aeroporturile, își dimensioneazăafacerea în funcție de studii de piațăcare sunt în legăturădirectăcu viața economică, socială, sportivă, culturalăși turismul unei regiuni, precum și în funcție de interesul și disponibilitatea locuitorilor regiunii de a se deplasa spre anumite destinații (de vacanțăsau de afaceri). Regiunea geograficădeservităde Aeroportul Internațional Timișoara are un anumit profil, iar companiile aeriene își calibreazăplanul de afaceri și decizia de a opera la și de la Timișoara în funcție de aceastăpiață. Rolul administrației aeroportului este de a asigura o infrastructurăaeroportuarăperformantăși de a negocia condițiile comerciale de operare în avantaj reciproc. Înprezent, Aeroportul Timișoara deține și exploateazăo infrastructurăpe zona de operațiuni aeriene de cel mai înalt nivel și a încheiat contracte comerciale profitabile pentru aeroport și pentru companiile aeriene. O companie aeriană  va iniția sau va dezvolta  trafic aerian  la Timișoara dupăprincipii de eficiențăeconomicăși nu dupăconsiderente politice sau subiective.„, a declarat directorul Aeroportului Timișoara, Daniel Idolu.

Comments

comments

About the Author