Ceremonia de înființare și preluare a comenzii bazei balistice de la Deveselu de către armata americanăa avut, loc, vineri, aceasta fiind prezidatăde comandantul Forțelor Navale pentru regiunea Africa și Asia de Sud-Vest, contraamiralul John Scorby, informeazăambasada SUA, printr-un comunicat.
Forțele Navale ale SUA au înființat, astfel, la Deveselu, o nouăUnitate de Sprijin (NSF), a cărei comandăa fost preluatăde căpitanul Bill Garren, potrivit sursei citate.
Contraamiralul John Scorby a precizat căceremonia de înființare și preluare a comenzii bazei balistice de la Deveselu este un punct de referință, întrucât astfel se sporește capacitatea de apărare împotriva rachetelor balistice în Europa.
“Colaborarea strânsă, continuă, cu partenerii noștri români demonstreazăcât de vitali sunt aliații noștri europeni în construirea sistemului global de apărare antirachetăal NATO„, a susținut Scorby.
La rândul său, căpitanul Bill Garren, cel care a preluat comanda Unității de Sprijin a Forțelor Navale de la Deveselu, a precizat cămai este mult de lucru, dar căsuccesul viitor se aflăîn mâinile membrilor echipei americano-române.
„Este o onoare sămăaflu aici și săam prilejul sălucrez cu aceastăechipăinternaționalăde profesioniști dedicați care construiesc viitorul apărării antirachetăîn Europa. Mai avem mult de lucru, dar succesul nostru viitor se aflăîn mâinile membrilor acestei extraordinare echipe americano-române. Așadar avem tot ce ne trebuie pentru a excela„, a spus Garren.
Ceremonia a avut loc dupăce în octombrie 2013 s-a dat startul oficial al lucrărilor de construcție ale amplasamentului.
Unitatea de Sprijin a Forțelor Navale urmeazăsădevinăcomplet operaționalăla sfârșitul anului 2015.
Sistemul terestru de apărare antirachetădin România va fi aproape identic cu cel folosit pe distrugătoarele și crucișătoarele cu capacități antirachetăAegis ale Forțelor Navale.
Sistemul este conceput pentru a detecta, urmări, acționa împotriva și a distruge în zbor rachete balistice.
Unitatea de Sprijin a Forțelor Navale ocupăaproape 174 de hectare.
Amplasamentul va consta dintr-un sistem radar și sistemul de comandă, control și comunicații aferent.
Separat, va găzdui mai multe module de lansare care conțin sisteme de interceptare SM-3, iar personalul va fi reprezentat de circa 200 de militari, angajați civili și personal contractant.
sursa: Mediafax