Alertă! Vijelii, ploi torențiale, descărcări electrice și grindină

Posted on apr. 28 2019 - 12:06pm by petre

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a prelungit informarea meteo ce vizează manifestări de instabilitate atmosferică în toată ţara în prima zi de Paşte.

Astfel, informarea meteorolgică este valabilă până duminică, la ora 18.00.

Meteorologii avertizează că în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi pe suprafeţe mici căderi de grindină.

Cantităţile de apă vor depăşi, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15-25 l/mp.
Astfel de fenomene vor fi mai frecvente duminică, local, cu precădere la deal şi la munte, precum şi în regiunile nordice, nord-estice şi centrale.

Administraţia Naţională Apele Române a emis o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă sâmbătă şi duminică, pe mai multe râuri din Transilvania, Banat şi nordul Moldovei.

Potrivit specialiştilor, ca urmare a precipitaţiilor anunţate în următoarele 48 de ani pot să apară inundaţii locale şi creşteri de debite pe mai multe râuri.

„Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie”, susţin reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române.

 

Atenţionarea intră în vigoare sâmbătă la ora 16.00 şi este valabilă până duminică, la ora 24.00.

„Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul 27.04.2019 ora 22.00 – 28.04.2019 ora 09.00 pe unele râuri mici din judeţele: Bihor, Hunedoara, Arad, Caraş – Severin, Gorj şi Vâlcea”, mai spun reprezentanţii Apelor Române.

Comments

comments

About the Author