Alertă! Test PCR obligatoriu pentru cei care intră în România din afara UE și formularul PLF pentru toți cei care vin în țară

Posted on dec. 5 2021 - 3:36pm by petre

 

Primele măsuri după confirmarea variantei Omicron în România. Rafila: Test PCR pentru persoanele care vin din afara UE la intrarea în țară.

Toți cei care intră în țară, de oriunde, vor trebui să completeze formularul de localizare a pasagerului.

Autoritățile anunță primele măsuri după confirmarea în România a două cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron a virusului. Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, astăzi, la Palatul Victoria, cu ministrul Sănătății și cu reprezentanții DSU și ai Centrului de Control al Bolilor Transmisibile.

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Măsuri pentru combaterea răspândirii tulpinii Omicron a virusului COVID-19 și pentru protejarea sănătății oamenilor

Ca urmare a confirmării prezenței tulpinii Omicron în România, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, astăzi, de la ora 11.00, la sediul Guvernului, o întâlnire cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei: ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol.
Primul punct al ordinii de zi a fost starea cetățenilor români depistați cu Omicron, aceștia fiind vaccinați și cu o evoluție bună a sănătății.
Deoarece specialiștii anticipează o posibilă creștere a incidenței în următoarele săptămâni, vaccinarea persoanelor rămâne cea mai eficientă și importantă formă de protecție, mai ales a celor din categoriile vulnerabile.
În acest sens, Guvernul face apel către autoritățile locale, ca prin serviciile de asistență comunitară să se coordoneze cu structurile medicale din teritoriu și să reevalueze situația persoanelor nevaccinate. Prioritate vor avea persoanele din categoriile vulnerabile, care vor beneficia de centre mobile de vaccinare, puse la dispoziție de MApN și MAI.
S-a discutat ca, pentru limitarea răspândirii Omicron, românii și alți cetățeni UE care vin din țările terțe vor prezenta test RT PCR, obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină zece zile. Cei care vin din alte țări UE, vor continua să prezinte certificatul verde, care să ateste respectiv vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT PCR, obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate și netrecute prin boală în ultimele șase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roșie urmează a fi carantinate zece zile. Persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni și care nu prezintă test RT PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile.
Se va actualiza lista statelor din Africa, ai căror cetățeni nu pot intra temporar în România. Aceste propuneri urmează a fi aprobate prin Hotărâre CNSU.
Având în vedere numărul mare de români așteptați să revină în țară în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru protejarea populației și facilitarea liberei circulații, în contextul apariției și extinderii noii tulpini Omicron, a fost analizată utilizarea, începând cu data de 20 decembrie, la intrare în România a formularul de localizare a pasagerului. La nivel guvernamental, se va elabora în acest sens o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare și o cale nouă de legătură, între țară și românii din diaspora.

Declarații Alexandru Rafila

– Trebuie să luăm măsuri care poate vor fi temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină. În afară de faptul că este mai transmisibilă, avem extrem de puţine informaţii legate de evoluţia clinică a pacienţilor infectaţi cu această tulpină şi de eficacitatea răspunsului imun după boală sau după vaccinare faţă de această nouă tulpină.

– Românii și alți cetățeni care vin din afara UE trebuie să prezinte test PCR obținut cu cel puțin 48 de ore înaintea călătoriei. Cei nevaccinați intră în carantină de 10 zile.

 

– Cei care vin din spațiul UE continuă să prezinte certificatul verde, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile, sau test negativ PCR obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.

– Persoanele nevaccinate, sau care nu au trecut prin boală, care călătoresc din alte state UE din zona roșie, urmează să fie carantinate timp de 10 zile. Dacă persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală nu prezintă test PCR, vor intra în carantină pentru 14 zile.

 

– Sunt două aspecte: implementarea formularea de localizare a pasagerului. Este deja implementat în multe țări. Persoanele trebuie să îl completeze înainte de călătorie. Pentru a putea identifica persoana unde este, dacă e problema de contact. Acest formular urmează să fie implementat din 20 decembrie. Se va elabora o strategie de comunicare. Cei care acum călătoresc deja știu că acest formular există

– Al doilea aspect: încurajarea vaccinării.

Varianta Omicron în România: Unul dintre pacienți este asimptomatic, celălalt are simptome minore
RECLAMĂ

Institutul National de Sănătate Publică (INSP) a confirmat, aseară, primele două cazuri de variantă Omicron în România. Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui.

„În cazul celor două persoane, simptomele sunt minore. Persoana din Bârlad este asimpromatică, iar celaltă are simtome minore, de răceală banală”, a afirmat Alexandru Rafila, duminică dimineață, care a precizat că ambii pacienți erau vaccinați împotriva COVID-19.

Cei doi au venit din Africa de Sud, săptămâna trecută.

RECLAMĂ

Aseară, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că va dispune „măsuri în urma consultării cu specialiștii din domeniul sănătății și al situațiilor de urgență”.

„Am aflat în această seară despre confirmarea prezenței tulpinii Omicron în România. Mâine (azi n.r.) voi avea o întâlnire cu responsabilii gestionării acestei pandemii: ministrul sănătății, șeful DSU, directorul CNSCBT. Voi dispune măsuri în urma consultării cu specialiștii din domeniul sănătății și al situațiilor de urgență”, a anunțat Nicolae Ciucă sâmbătă seara.

Alexandru Rafila: Trebuie măsuri temporare pentru a limita răspândirea rapidă în România
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a spus, înaintea ședinței convocate de premier, că vor fi discutate măsuri care trebuie luate pentru prevenirea răspândirii variantei Omicron în România.

„Vom face o analiză rapidă a situației și a eventualelor măsuri care pot fi luate încât să limităm posibilitatea ca acestă tulpină să se răspândească rapid în România. Trebuie să luăm măsuri care poate vor fi temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină. Știți bine că în afară de faptul că este mai transmisibilă avem extrem de puține informații legate de evoluția clinică a pacienților infectați cu această tulpină și de eficacitatea răspunsului imun după vaccinare sau după boală față de această nouă tulpină”, a declarat Alexandru Rafila.

Comments

comments

About the Author