ALERTĂ! Ploi torențiale, vijelii puternice și grindină

Posted on mai 21 2024 - 11:26am by petre

Meteorologii au emis două alerte cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru câteva zile, în mai multe zone ale României.

Ploi torențiale, vijelii puternice și grindină în mai multe județe
De marți, ora 16.00 până miercuri ora 10.00, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei și sudul Crișanei.

În aceste zone, vor fi intensificări ale vântului, vijelii (viteze de 50…70 km/h), averse torențiale, frecvente descărcări electrice și izolat căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

 

Începând de miercuri ora 10.00 până joi la ora 10.00, în Banat, Oltenia, Maramureș, vestul Transilvaniei și al Munteniei, precum și în zona Carpaților Occidentali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp, potrivit ANM.

Manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse.

Vremea 21 mai în țară
Vremea se va încãlzi, mai semnificativ în regiunile sudice, astfel încât valorile termice se vor situa peste mediile specifice datei în cea mai mare parte a ţãrii. Cerul va fi variabil, cu înnorãri accentuate seara şi noaptea în vestul, sudul şi centrul teritoriului, unde gradul de instabilitate atmosfericã va fi în creştere. Se vor semnala averse şi descãrcãri electrice în Banat, Crişana şi Oltenia, pe arii restrânse în Muntenia şi Transilvania şi izolat în celelalte regiuni. Cantitãţile de apã vor depãşi pe alocuri 15…25 l/mp şi vor fi condiţii de grindinã. Vântul va sufla slab şi moderat, local cu intensificãri în Banat, Transilvania şi Moldova, unde vor fi viteze în general de 55…65 km/h, pe crestele Carpaţilor Meridionali, cu rafale de peste 70…80 km/h, iar de scurtã duratã şi în timpul averselor când vor fi posibile şi vijelii. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 20 şi 29 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 8 şi 17 grade, cu valori uşor mai scãzute în depresiunile Carpaţilor Orientali. Pe suprafeţe mici se va forma ceaţã. Presiunea atmosferică va fi în scãdere.

Comments

comments

About the Author