Alertă! Cod galben de furtuni, tunete fulgere și grindină

Posted on mai 12 2021 - 10:55pm by petre

După un început de mai cu temperaturi de vară, vremea rea îşi ia revanşa.

Primul cod galben de furtuni din această lună aduce ploi cu tunete şi fulgere, ba chiar şi grindină în vestul şi sud-vestul ţării. Dacă vă faceţi planuri de weekend, doar sâmbătă va fi soare. Duminică ne întoarcem la umbrele.

De la vest vine ploaia. Norii au pus deja stăpânire pe Banat, Crișana și sud-vestul Olteniei din această după-amiază. Meterologii au anunţat cod galben de averse până mâine dimineaţă la ora 10. Va ploua torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi chiar şi 30 de litri pe metru pătrat.

Temperaturile scad cu până la 10 grade Celsius, iar instabilitatea atmosferică va fi accentuată. În aceste condiții, aversele își vor face simțită prezența în aproape toate regiunile, iar umbrela devine un accesoriu absolut indispensabil. Precipitațiile sunt însă mâna cerească pentru fermieri, ale căror culturi în foarte multe regiuni au fost serios afectate de seceta.

00:02
Anul trecut, uscăciunea a făcut ravagii pe aproape un sfert din suprafaţa arabilă a României. Doar că ploile nu vin singure: grindina le poate strica bucuria agricultorilor.

Vremea nu dă semne că se va îndrepta prea curând
Simona Căpşună, meteorolog Observator: Motivul este coborârea unei mase de aer foarte rece de pe nordul Europei și care se va extinde în cea mai mare parte a continentului.

Furtunile vor lovi aproape toate regiunile şi abia la sfârşitul săptămânii viitoare scăpăm de ele.

Simona Căpşună, meteorolog Observator: La noi, ploile se vor transformă treptat în lapoviță și ninsoare la munte, în zonele limitrofe, precum și prin nordul și prin centrul țării, iar pe crește va fi viscol.

Cea mai caldă zi de la începutul anului a fost 1 mai, cu peste 30 de grade Celsius în sudul ţării.

Comments

comments

About the Author