Ai muncit cel puțin un an într-o tarădin Europa? Primești pensie! Vezi cum

Posted on apr. 13 2015 - 8:11pm by petre

Dacălocuiți și ați muncit în statele membre UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveția, vi se aplicănormele următoare.

Cine văplătește pensia?
Înfiecare țară, dosarul dumneavoastrăde asigurat este păstrat pânăcând ajungeți la vârsta de pensionare.
Fiecare țarăîn care ați fost asigurat pe o perioadăde cel puțin un an văva plăti o pensie pentru limităde vârstăîn momentul în care împliniți vârsta de pensionare stabilităîn țara respectivă.  Pentru perioade mai scurte, găsiți detalii la rubrica întrebări frecvente.
De exemplu, dacăați muncit în trei din țările enumerate mai sus, veți primi trei pensii pentru limităde vârstă.

Cum se calculeazăpensia?

Pensia dumneavoastrăva fi calculatăpe baza dosarului de asigurat din fiecare țară: suma pe care o veți primi din partea fiecărui stat va corespunde perioadei în care ați beneficiat de asigurare în statul respectiv. Veți primi o notăexplicativă(documentul P1) incluzând o prezentare a deciziilor luate de fiecare țarăîn care ați înaintat o cerere.

Unde se depun cererile?

Chiar dacăați lucrat în mai multe țări, cererea de pensionare se depune în țara în care locuiți, cu excepția cazului în care nu ați lucrat niciodatăacolo. Dacăvăaflați în aceastăsituație, va trebui sădepuneți cererea în țara în care ați lucrat ultima dată.
Pensionarea în străinătate

Veți primi pensie indiferent în ce țarăeuropeanălocuiți, permanent sau temporar (UE 28 + Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveția). Pentru condițiile existente în alte țări, consultați rubrica întrebări frecvente.

Aflați care sunt drepturile dumneavoastrăîn fiecare țarăCLICK AICI

Alte pensii

Îngeneral, normele privind pensiile pentru limităde vârstăse aplicăși pensiilor de invaliditate, precum și pensiilor pentru urmași (soți supraviețuitori sau orfani).
Informații suplimentare

Consultați rubrica întrebări frecvente pentru informații suplimentare despre solicitarea pensiei, drepturile în materie de asistențămedicală, vârsta de pensionare și alte aspecte conexe.

MAI MULTE AICI

Comments

comments

About the Author