Aeroportul Internațional Timișoara se pregătește de o transformare spectaculoasădupăun an de excepție FOTO

Posted on dec. 22 2016 - 3:28pm by petre

Anul 2016 a fost pentru Aeroportul Internațional Timișoara un an foarte important, deoarece au fost introduse mai multe destinații noi, pentru zboruri interne și externe, noi companii aeriene și-au deschis baza de operare la Timișoara, iar toate acestea, s-au regăsit și în creșterea numărului de pasageri, a numărului de zboruri, precum și în creșterea cantității de marfătransportatăspre și dinspre Timișoara.aeroport-terminalaeroport-faza2aeroport-faza-3

“2016 a fost un an excelent pentru Aeroportul Internațional Timișoara, an în care douăcompanii aeriene de pasageri au început operarea spre noi destinații interne și internaționale și au mărit frecvențele spre alte destinații, dintre care una și-a deschis prima bazăde operare din România. O importantăcompanie de transport marfă– lider internațional în domeniu – a realizat o bazăde operare la Aeroportul Timișoara. Înacest an, ne putem mândri cu 6 destinații noi, astfel încât în prezent există22 de destinații disponibile direct din Timișoara. Pe timp de varăam avut în plus și cele 6 destinații de vacanță. Putem spune căne-am depășit obiectivele pe care ni le-am propus. Am depășit într-un an de zile 1 milion de pasageri, am reușit săextindem aerogara, suntem în curs de a obține conversia europeanăa certificatului de funcționare și suntem în curs de elaborare a unor proiecte majore de extindere a aerogării. Ne așteptăm ca pânăîn 2018, practic, traficul săse dubleze, iar numărul de pasageri sădepășeascăcifra de 2 milioane. Aeroportul Internațional Timișoara se dezvoltăîntr-un ritm alert.„, a declarat Daniel Idolu, directorul general al Aeroportului Internațional Timișoara.

În2016, administrația aeroportului estimeazăun număr de 1,15 milioane de pasageri* (*cifrele sunt estimate deoarece luna decembrie este în curs de desfășurare), cu o creștere de aproximativ 25% fațăde 2015. O creștere de 22% se înregistreazăși la numărul de zboruri – peste 11.600 de zboruri vor fi înregistrate în 2016 pe Aeroportul Timișoara.
Destinațiile favorite ale timișorenilor din acest an, în ordinea numărului de pasageri, au fost: București, Munchen, Londra și Milano-Bergamo.

Înceea ce privește traficul de marfă, în cursul anului 2016 s-a înregistrat o creștere de 48% fațăde anul precedent, fiind procesate aproximativ 4.000 de tone marfă. Aceastăcreștere este și o consecințăa deschiderii bazei operaționale DHL din sezonul de iarnăanterior. Noul terminal este cel mai modern sediu operațional pe care DHL îl are în România, cu suprafațăde 2.000 mp și dotat cu 16 porți de încărcare și descărcare și un sistem de sortare și securitate avansat, care permite preluarea coletelor de pe banda de sortare și urcarea acestora direct în mașinile curierilor.
De asemenea, compania de transport mărfuri TNT și-a mărit capacitatea de transport prin operarea zilnicăa unei aeronave Boeing 737.

Pentru anul viitor, la numărul de pasageri se estimeazăo creștere de 48% fațăde 2016, traficul ajungând la aproximativ 1.700.000 pasageri transportați, iar în 2018 se va mai înregistra o creștere de cel puțin 11% (Aeroportul atingând 2.000.000 pasageri pe an). Meritămenționat procentul de creștere al volumului de pasageri preconizat în 2017 fațăde 2014, și anume 272%.

Anul 2016 a însemnat nu doar creșterea traficului de pasageri și marfă, dar și extinderea infrastructurii aeroportuare. Lucrările pentru realizarea unor spații de tranzit pentru îmbarcarea și debarcarea pasagerilor au început în luna iulie. Investiția, realizatădin fondurile proprii ale aeroportului, a vizat creșterea spațiului de tranzit și a vitezei de operare pentru îmbarcarea și debarcarea pasagerilor. Construcția a fost realizatăpe structurămetalicăușoară, cu panouri termoizolante din sticlăși a fost recepționatăîn luna decembrie. Astfel, aerogara s-a extins cu 900 mp.

Înacest an a fost contractat studiul de fezabilitate pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportuare, mai exact extinderea aerogării. Deoarece Aeroportul Internațional Timișoara “Traian Vuia„ este o entitate economicăcu gestiune economicăproprie, dar are și o importanțădeosebităpentru dezvoltarea economicăa regiunii de Vest a țării, se intenționeazăextinderea aeroportului în trei etape:
1. un terminal Sosiri Curse Externe – termen: 31.03.2018,
2. extinderea și modificarea fațadei existente – termen: 31.12.2017,
3. realizarea unui terminal Plecări Curse Externe – termen: 31.12.2018.aeroport_exterior

Prima etapă– cea a Terminalului Sosiri Curse Externe – va demara chiar în cursul anului viitor. Este vorba de o investiție de 2 milioane de euro, care va extinde suprafața aerogării cu 3.000 mp. Noul terminal va da posibilitatea gestionării simultane a 3 fluxuri de pasageri (peste 500 de pasageri), va fi prevăzutăcu 7 puncte de control al documentelor de frontieră, 3 sisteme de transport bagaje, zona de control vamal și spații comerciale.

O altăinvestiție în acest an a fost în zona de parcare, au fost create 240 de locuri de parcare, suplimentând astfel cele 509 locuri de parcare existente. Investiția s-a ridicat la 126.000 de euro și va conduce la decongestionarea parcării auto, deja exploatatăla capacitate maximă.

Tot în decursul acestui an s-au desfășurat etapele procedurale pentru certificarea EASA (European Aviation Safety Agency). Aeroportul Internațional Timișoara „Traian Vuia” este primul aeroport din România în procesul de conversie al certificatului cu noile reglementări europene, stabilite de European Aviation Safety Agency (EASA). Scopul principal al acestor regulamente urmărește menținerea unui nivel ridicat și unitar al siguranței aviației civile în UE, urmărind în același timp obiectivul unei îmbunătățiri generale a siguranței aerodromurilor și crearea cerului unic European. În2016, administrația aeroportului a pregătit documentația și a realizat investiții pentru siguranța aviației, urmând ca în luna ianuarie 2017 săse organizeze ședința de închidere a procesului de conversie și se va emite certificatul de autorizare în baza specificațiilor de certificare aplicabile aeroportului, cuprinse în cererea de conversie.

TIMIȘOARA AIRSHOW 2016, aflat la a III-a ediție consecutivă, a fost un real succes și a reușit săatragăși în acest an peste 10.000 de spectatori. Acesta este cel mai mare miting aerian din vestul țării și asigurăo continuitate a spectacolelor aeriene pe Aeroportul Internațional Timișoara, reluând o tradiție mai veche. Ca în fiecare an, și acum au fost aduse formații noi. Anul acesta, din lista formațiilor de acrobații aviatice a făcut parte și renumita formație Baltic Bees. De asemenea, au fost prezente și formații de acrobație, cu exerciții aeriene remarcabile, prezente și la evenimentele precedente, precum Acrobatic Yakers.

Înanul 2017, aeroportul va își va continua dezvoltarea ascendentăprin creșterea numărului de pasageri și a numărului de zboruri cu aproximativ 50%. De asemenea, vor fi introduse noi destinații disponibile direct din Timișoara, dintre care una deja anunțată, fiind o cursăinternăspre Constanța pentru sezonul estival.

Aeroportul Internațional Timișoara va deveni, la începutul anului viitor, primul aeroport din România certificat EASA (European Aviation Safety Agency).
Pentru dezvoltarea infrastructurii, în 2017, administrația aeroportului va finaliza documentele pentru Terminalul de Plecări Curse Externe și va demara lucrările la Terminalul de Sosiri Curse Externe.

Toate aceste investiții, curse noi, destinații, vor influența nu doar Aeroportul, ca societate comercială, ci și întreaga regiune de vest a României deoarece vor crea mobilitate mai mare a persoanelor, va genera locuri de muncăși, implicit, dezvoltare.

Comments

comments

About the Author