Adio fumat în spații publice în România? Vezi ce lege au votat senatorii

Posted on mart. 18 2015 - 8:03pm by petre

Propunerea legislativăsemnatăde 22 de parlamentari, prin care se interzice total fumatul în spațiile publice, a fost adoptată, miercuri, de plenul Senatului, legea urmând săajungăla Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Propunerea legislativăpentru modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost votatăde senatori cu 86 de voturi „pentru„, 8 abțineri și 30 de voturi împotrivă.

Senatoarea PC Cristiana Anghel, care s-a opus acestei legi, a ținut săle transmităun mesaj colegilor săi care au votat pentru interzicerea fumatului în spațiile publice.

„Am și eu o întrebare, pentru dragii mei colegii care au votat mizeria asta de lege, pentru cănu poate săfie altceva. Ce se vor face dacăeu aduc o inițiativălegislativăprin care interzic comercializarea băuturii? Nu consumul, comercializarea? Ce se fac dragii mei colegi dacăeu, din cauza țigării, fac stare de sevraj și de fiecare datăcând e vot în plen, ora aia de vot final, și trebuie sămăduc săfumez?„, a spus Anghel.

„Nu ar fi o idee rea„, i-a răspuns președintele de ședință, Cristian Dumitrescu (PSD), în aplauzele sălii.

Propunerea legislativăpentru interzicerea fumatului în soațiile publice a mai fost pe ordinea de zi a plenului Senatului pe 18 februarie, când, la propunerea senatorului Dumitru Pelican, liderul grupului senatorilor liberal-conservatori, actul normativ a fost retrimis la Comisia pentru sănătate pentru a fi modificat, în sensul reglementării posibilității ca în instituțiile publice săpoatăfi amenajate totuși, niște spații speciale pentru fumat.

„Dacăstai zece ore în aceastăinstituție, sunt zile când am stat și 12, sunt zile în care am stat foarte puțin, unde săfumez? Chiar nu pot săam un loc amenajat într-o instituție publică, unui mic, săfumez o țigară, pentru că(…), atunci când devii dependent de tutun, e tot un fel de drog. Nu poți săomori un om cu aceastălege. Lasă-i un locÅŸor, acolo, de fumat!„, argumenta conservatorul, care e fumător.

De altfel, legea a determinat, atunci, discuții contradictorii în plenul Senat.

Retrimisăla comisia de sănătate, senatorii au decis, pe 10 martie, săpăstreze proiectul fărăamendamente, în sensul interzicerii totale a fumatului în spațiile publice.

Potrivit propunerii legislative, se interzice complet fumatul în spațiul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, ale instituțiilor și unităților de învățământ, precum și în unitățile sanitare de stat și private.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author