A început Festivalul European al Spectacolului de la Timișoara

Posted on apr. 16 2015 - 1:28pm by petre

Miercuri, 15 aprilie, pe scena Teatrului Național din Timișoara, s-a dat startul celei de a XX-a ediții a FEST-FDR (Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești). Anul acesta, organizatorii ne invităsătrăim frumos împreună, săînvățăm sătrăim împreună, civilizat.

„Dramaturgia româneascăs-a dezvoltat și a ajuns într-un punct în care spectacolul de teatru contemporan privește cu maximăatenție textul românesc. Anul acesta, ediția se concentreazăputernic pe ceea ce înseamnăindividualitate. Am pus reflectorul mult mai atent decât, poate, am făcut-o pânăacum. ÃŽntocându-măla Art of Ageing, la „arta de a îmbătrâni„, văpropunem săcăutăm arta de  a trăi împreună, de a învăța sătrăim împreună, civilizat„, a spus Ada Hausvater, managerul Teatrului Național.

ÃŽntre 15 și 22 aprilie și apoi între 6-13 iunie, FEST – FDR plaseazăteatrul românesc contemporan în context internațional în cel mai concret mod. Rolul selecționerului festivalului a fost acela de a aduce  la Timișoara cele mai bune creații, în cazul FDR, pe texte românești, fie clasice, fie contemporane. „Intenția mea este ca, urmărind ce se întâmplăîn alte zone din România, săîncerc săfac o imagine mozaicată, un puzzle de direcții, de teme, de preocupări, astfel încât dumneavoastrăsăvedeți încotro se duc individualitățile, încotro se duce dramaturgia. Eu cred, și este concluzia acestui an, și a anului precedent, căpoate nu avem direcții în ceea ce privește dramaturgia, dar sigur avem personalități, persoane care știu săscrie, și al căror condei e foarte puternic. Avem regizori care sunt preocupați de dramaturgia românească, avem actori care joacăcu plăcere și, o concluzie a acestui an, avem teatre de stat care se apleacădin ce în ce mai mut către dramaturgia contemporanăcare, poate, acum cîțiva ani, era puțin marginală„, a precizat teatrologul Oana Borș, selecționerul festivalului. ORGANIC -  regia Andrei Ma jeri Teatrul Nat ional Bucuresti

FEST –FDR este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Primăriei Municipiului și Consiliului Local Timișoara.

Secțiunea FDR s-a deschis, în Sala Mare a Teatrului Național, cu spectacolul Viața-i mai frumoasădupăce mori (Teatrul “Tomcsa Sándor„ Odorheiul Secuiesc), pus în scenăde Mihai Măniuțiu. A urmat, la Sala 2, Organic de Saviana Stănescu, în regia lui Andrei Măjeri (Teatrul Național București).

Ediția din acest an a FDR înglobeazăun alt eveniment în care Teatrul Național este organizator, The Art of Ageing – 1st European Theatre and Science Festival, creat în cadrul Convenției Teatrale Europene.

Mai multe informații despre spectacolele FEST – FDR  puteți găsi pe www.tnimisoara .com.

Biletele se pot achiziționa de la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești„ , str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2„, Parcul Civic), de marți pânăduminicăîntre orele 11 și 19, sau online, pe www.tntimisoara .com.

 

 Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

Comments

comments

About the Author