A ÃŽNCEPUT CODUL GALBEN DE VISCOL ȘI NINSORI – vezi harta

Posted on dec. 9 2013 - 1:00pm by petre

Administrația Naționalăde Meteorologie a emis o nouăavertizare cod galben de ninsori și viscol, valabilăde luni de la ora 11:00 pânămarți la ora 10:00 în 26 de județe, unde va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, iar vântul va depăși la rafală70 de kilometri pe oră.

Codluni

Înintervalul menționat va ninge si se va depune strat nou de zăpadă, la început în Maramureș, în nordul Carpaților Orientali și în Munții Apuseni, apoi și în restul zonei montane și local în Transilvania. Izolat cantitățile de precipitații vor depăși 15 l/mp.

Înzona de munte, vântul va avea rafale ce vor depăși 70 km/h, iar pe creste și 100 km/h, viscolind și spulberând zăpada. Intensificări ale vântului vor fi și în restul teritoriului, cu viteze mai mari în est, unde în cursul nopții de luni spre marți va atinge viteze de 70….80 km, viscolind ninsoarea pe arii restrânse în nordul Moldovei.

ÎnCrișana, vestul Transilvaniei și local în Moldova, precipitațiile vor fi și sub formăde ploaie și lapovițăfavorizând apariția poleiului.

Sandu (ANM): Codul galben ar putea fi prelungit pânămarți seară, pentru intensificări de vânt

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a anunțat cămarți dimineațănu va mai fi prelungit codul galben pentru ninsori, dar atenționarea ar putea rămâne în vigoare pânămarți seară, pentru intensificări de vânt.

Ion Sandu a spus, în videoconferința cu prefecții, de la Ministerul Afacerilor Interne, căavertizarea cod galben datăpentru 26 de județe, de luni, ora 11.00, pânămarți, la ora 9.00, a fost emisăpentru intensificări de vânt și nu pentru ninsori.

„Va ninge, dar nu cantitatea de zăpadăe cea care a determinat emiterea codului, ci vântul, care poate ajunge la 70 de kilometri, iar la munte pânăla 100 de kilometri pe oră. Marți, dupăora 9.00, aproape sigur nu va mai fi emisăatenționare pentru zăpadă, dar pentru Carpații Meridionali și sudul Moldovei vor fi atenționări pentru vânt”, a precizat directorul ANM.

Ion Sandu a mai spus căîn 12 decembrie vor mai fi cantități de precipitații sub formăde zăpadă, dar nesemnificative din punct de vedere cantitativ.

Comments

comments

About the Author