A DISPĂRUT O SĂ‚GEATĂ AURITĂ DIN STATUIA SFÂNTULUI SEBASTIAN DIN PIAÈšA UNIRII!

Posted on ian. 20 2014 - 2:30pm by petre

Monumentul Sfintei Treimi din Piața Unirii este unul dintre cele mai vechi și valoroase monumente din patrimoniul istoric și cultural al Timișoarei și Banatului, parte integrantăa istorie orașului și regiunii noastre.

Piatra de temelie a grupului statuar, ridicat pentru a aminti de epidemia de ciumăcare a lovit orașul între anii 1738 si 1739 și care a răpus a șesime din populație, a fost pusăla 21 noiembrie 1740

Monumentul a fost realizat la Viena și conceput în stil baroc, la fel ca Domul romano-catolic și Palatul din Piața Unirii, unde se aflăacum amplasat, dupăce, inițial, fusese așezat în zona actualului magazin Bega.

Sageata Sfantul Sebastian

Orificiul unde a fost infipta sageata

Piata Unirii Monumentul Sfintei Treimi

Detaliu

Statuia Sfintei Treimi este compusădintr-o coloanăinaltă, triunghiulară, înconjuratăde nori,  în vârful căreia troneazăSfânta Treime, Sfântul Duh, Fiul și Tatăl, care țin coroana cereascădeasupra capului Fecioarei Maria, care sugereazălegătura dintre cer și pământ.
La baza coloanei se aflăstatuia Sfântului Ioan de Nepomuk, sfântul ocrotitor al Banatului, la picioarele căruia este prezentatăsimbolic noua provincie sub forma unei fecioare. La aceeași înălțime cu statuia lui Nepomuk se găsesc statuia regelui David și cea a Sfântei Barbara, patroana minerilor. Soclul triunghiular al monumentului are în colțuri statuile unor puteri legendare ocrotitoare: Sfântul Rochus, cu ranăla picior, protector împotriva ciumei și altor boli,  Sfântul Sebastian stăpuns de săgeți, un alt protector împotriva ciumei, și Sfântul Carol Boromeus, patronul dragostei.
Pe cele trei laturi se mai pot vedea sculpturi în relief, reprezentând cele trei calamități – războiul, foametea și ciuma, care au lovit Banatul secolului XVIII. (sursa descrierii statuii: Banaterra.eu)

 

statuie-2

In fotografiile surpinse anul trecut, dupa restaurare, sageata era la locul ei

Sfantul Sebastian Piata Unirii

Si in aceasta imagine recenta se poate observa clar sageata la locul ei

Ei bine, de-a lungul timpului, piesele metalice care compun statuia au dispărut de mai multe ori, dar, dupărecenta restaurare a grupului statuar, toate au fost refăcute și montate la locul lor.

Ca dovadă, în fotografiile suprinse anul trecut, inclusiv cu ocazia inaugurării iluminării artistice a monumentului, toate cele patru săgeți aurite care străpung trupul Sfântului Sebastian erau la locul lor. Acum, una dintre ele lipsește! Mai precis cea din gamba piciorului drept al statuii.

Nu știm dacăsăgeata a fost furată, smulsăși aruncată, sau dacăa fost luatăde cineva din cei care se ocupăde întreținerea și conservarea patrimoniului, cert e cănu mai e la locul ei.

Nu de mult, în toamna anului trecut, atrăgeam atenția asupra pericolului degradării statuii cu prilejul protestelor pe tema Roșiei Montane, cînd unii dintre protestatari au încălecat, la propriu, monumentul…

Ieri, când am constatat lipsa săgeții, pe toiagul aurit al Sfântului Rochus se mai găseau încăsforile de care au fost ancorate cearceafurile cu „Uniti Salvăm Roșia Montană„. Și distrugem Timișoara? Nu putem protesta fărăsălegăm cârpe de monumentele unice ale orașului și fărăsăle călcăm în picioare? Evident cănu vrem săinsinuăm căsăgeata a dispărut în timpul protestelor, poate nici nu mai era acolo la momentul respectiv, dorim doar săatragemn atenția, din nou, asupra responsabilității pe care o avem noi toți, timișorenii, pentru conservarea moștenirii unice a cetății noastre.

Comments

comments

About the Author