60 de avioane de luptă ale României, Statelor Unite ale Americii, Italiei și Marii Britanii apără spațiul aerian românesc

Posted on apr. 19 2022 - 4:56pm by petre

60 de avioane de luptă ale României, Statelor Unite ale Americii, Italiei și Marii Britanii apără spațiul aerian românesc

Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, aflată la câteva sute de kilometri de peninsula Crimeea, este un punct fierbinte pentru NATO. Șase avioane Eurofighter Typhoon și peste 200 de militari britanici au venit pentru a sprijini misiunile de poliție aeriană ale piloților români.

”Noi suntem aici pentru a-i reasigura pe aliații noștri în NATO, pe prietenii noștri români, că ne luăm în serios angajamentele și suntem aici să descurajăm proporțional creșterea activității din regiunea Mării Negre.”, a precizat Paul Griffin, comandant de escadrilă, RAF.

Centrul NATO din Torrejon, Spania, alertează piloții, atunci când un avion neidentificat se apropie de spațiul aerian al Alianței. În cel mult 15 minute de la alarmare, românii și britanicii trebuie sa fie în zbor și, dacă este necesar, intră în contact cu avionul și-l determină să nu se apropie de spațiul aerian al NATO.

“Suntem foarte ocupați atât cu misiunile de poliție aeriană, cât și cu patrulele «combat». Avem astfel de misiuni aproape zilnic și acționăm împreună cu toți aliații prezenți în România.”, a declarat Silviu Mărincaș, pilot Mig 21 Lancer, RoAF.
Este cea de-a patra rundă de exerciții militare la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Britanice, prima fiind în 2017.

În prezent, spațiul aerian românesc este păzit de peste 60 de avioane Mig 21 Lancer, F-16 și Eurofighter Typhoon ale României, Statelor Unite ale Americii, Italiei și Marii Britanii.

Comments

comments

About the Author